2010-09-29
 15:39:35

Fullt upp

Trött men nöjd. Så känner jag mig just nu. Igår var jag i skolan från 9-21 och idag 9-20.30. Den här veckan har alla kurser dragit igång på riktigt och det märks. Overload på hjärnkontoret.

Jag läser sex stycken kurser samtidigt:
- International marketing management
- Heat and Mass transfer
- Leadership
- Green Economy
- Investements
- Kinesiska

Dessa ska också examineras samtidigt med midterms i november och finals i januari, men med lite planering och plugg direkt från start ska det nog gå vägen.

Annars är allt bra här i Taipei, livet rullar på och det känns skönt att ha lite utav en vardag. Jag börjar hitta ordentligt på campus, jag lär mig vilka toaletter som är okej(dvs inte bara hål i golvet), vart man ska äta, vilket kaffe som är godast, var det finns ac osv. Igår köpte jag en ryggsäck så att min stackars rygg ska hålla resten av terminen. Det är fortfarande svettigt ute men har blivit lite mindre varmt, temperaturen sträcker sig fortfarande över 30 grader på dagarna men börjar sjunka - skönt!

Med den här trevliga artikeln från aftonbladet säger jag godnatt!
http://www.aftonbladet.se/temautbildning/article5947363.ab

2010-09-26
 06:29:31

Söndag

God morgon!

Nu är klockan strax efter 12 här i Taipei och jag har precis kommit upp på rummet efter ett pass på gymmet. Igårkväll var jag ute med svensk-gänget på en reggaebar. Kvällen började med att jag och Anna spelade biljard och även om vi var typ lika värdelösa båda två så var det skitkul. Sen mötte vi upp med resten av gänget och åt middag på en liten restaurang, jag beställde in en pizza och fick typ den minsta pizzan jag någonsin sett som dock var väldigt god. Efter maten gick vi hem till Anna, fredrik och kullman en stund innan vi tog en taxi till en klubb som heter Roxy Roots som alltså är en reggaebar. Det var väldigt trevligt och även om jag kände mig lite nere så hade jag en rolig kväll och träffade MASSA udda personer. Vid 3-4 åkte vi hemåt och jag slocknade ganska omgående i min hårda lilla säng när jag kom hem. Är väldigt stolt att jag tvättade bort stämpeln jag fick på klubben innan jag somnade så jag slapp vakna med den i pannan:)

I morse gick jag upp vid 11 och trodde först jag var bakis, men det var jag inte och då bestämde jag mig för att gå och träna. Jag körde intervaller på löpbandet och nu är jag helt slut och dessutom vrålhungrig. Nu blir det en dusch, frukost och i eftermiddag ska jag träffa Anna och Mia och plugga på starbucks, det blir nog en mysig söndag:)

Hörs sen!
2010-09-24
 02:24:47

En dag på stranden

Framme i Fulong, gatan ner till stranden

Innanför stranden går en liten kanal där man kunde vindsurfa, segla osv. Därför går en lång bro ner till stranden.



Kullman, Fredrik och Joel

Muppen herself

Dagens bästa bild, kan inte sluta skratta åt den.. Jag är lite brun egentligen, men anna är jäkligt brun:)

Camp svett.

Sen blev det öl och chips. Oliver och Mia:

Kullman och Anna

Det var nästan som skönast på eftermiddagen och vi stannade ända tills solen gick ner vid 17-18 någonting.

Tack för en underbar dag!
2010-09-22
 15:29:06

Slut som artist

Sorry för dålig uppdatering senaste dagarna. Jag har haft mycket att göra de senaste dagarna helt enkelt. Igår hade jag skola 9-17.20 följt av middag på stan och sedan krashade jag i sängen rätt tidigt. Dagen har jag spenderat på Fulong Beach, en fin sandstrand på taiwans nordöstra spets. Det var väldigt trevligt och jag har inte ens bränt mig! Var duktig och smorde in mig och satt ganska mycket i skuggan vilket bara var skönt i värmen och den strålande solen. Jag kom precis hem från stranden och ska lägga mig och läsa lite "Global marketing" innan jag somnar, man blir ju trött efter en dag på playan! Imorgon ska jag försöka hinna med ett inlägg med bilder från stranden.

God natt!
2010-09-20
 03:55:29

Veckans näst bästa dag

Idag är det måndag och jag har vaknat på superbra humör! Jag gillar måndagar, då har man möjlighet att påverka veckan som kommer, ligga i framkant och planera. Idag har jag en lektion i ledarskap, förhoppningsvis kommer vi få komma igång på riktigt idag. Jag vill verkligen börja plugga nu. Jag gillar första delen av terminen av precis samma anledning som jag gillar måndagar, nu har jag chans att hänga med från början och göra saker i tid istället för att hamna efter och kämpa för att komma i kapp resten av tiden. Jag brukar tänka på skolan som en våg, om man hamnar efter måste man simma utav helvete för att hänga med - asjobbigt, men om man ser till att ligga i fas och kanske till och med lite före får man ju skjuts av vågen.

Många anser ju att måndagar är hemska, just därför ska man passa på att ligga på topp, då har man chans att sticka ut och göra bra resultat på jobbet, få klart det där som alla måndags-tröttisar inte orkar med och till på köpet mår man bättre och får en bra start på veckan. Det spelar ju ingen roll om du vaknar på skithumör, intalar du dig själv att måndagar är bäst och att du är på bra humör så lovar jag att du blir det. Kanske inte alla gånger, men de flesta och det skadar ju inte att prova.

Igår var det ju val och det gick som jag önskade, alliansen vann. Jag är dock besviken och ledsen på de cirka 300 000 människor som röstade på SD och såg till att de kom in i riksdagen. Vilka är ni? Bor ni i en grotta i skogen? Eller kanske under en sten? Jag tror i alla fall inte att normalt funtade människor som lever ett normalt, socialt liv väljer att lägga sin röst på ett främlingsfientligt parti år 2010 i landet Sverige. Det är pinsamt, jag skäms över er. Jag hoppas att miljöpartiet tar sitt ansvar och väljer att bilda majoritetsregering tillsammans med alliansen.

Trots detta är jag ändå jätteglad att alliansen vann och att vi slapp den röd-gröna sörjan fyra år till, nu är finanskrisen över och Reinfeldt och de andra har verkligen chansen att visa vad de går för. Bra jobbat!

Ha nu en riktigt bra måndag allihopa!
2010-09-19
 09:49:42

Saknar min sydväst!


Jag håller på att blåsa bort, helt allvarligt och på riktigt. Vi har haft tur här i taipei för tyfonens centrum passerar längre söderut, men ändå, jösses vad det blåser och regnar, blåser och regnar. Det flyger prylar utanför mitt fönster och då bor jag ändå på våning 13! Hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle kännas så här. Jag var nyss nere i lobbyn och receptionisten berättade att vindstyrkan hade varit uppe i över 50 m/s, det är liksom 180 km/h! Men jag sitter inne och myser och känner mig väldigt säker här i mitt dorm. Har kollat på film, pluggat lite och ätit nudlar till lunch. Här är en satellitbild över tyfonen. Förlåt om jag bomarderar er med tyfon-snack men för en svensk meterologi-nörd som fascineras av vanliga moln är det rätt spännande!  



Vill passa på att tipsa om en film också, "Going the distance" som jag såg med Anna och Mia igår. Den var jättebra! Väldigt mysig och rolig film med många bra skådespelare, se den! Den handlar om kärlek på distans och är ju verkligen något jag kan relatera till just nu. Filmen var inte sorglig utan snarare hoppfull och just nu känns fyra månader utan min Daniel helt okej med tanke på att det finns de som lever i distansförhållanden på obestämd tid.


Kvällen igår var väldigt mysig, en riktig tjejkväll med sushi, bio och trevligt sällskap. Det var kul att gå på bio här i Taiwan också, allting var väldigt stort, nytt och häftigt. Bion kostade ungefär 75 svenska kronor vilket ju är billigare än hemma.

Idag är det ju val därhemma. Jag förtidsröstade blått innan jag åkte hit och hoppas verkligen att alliansen vinner. Det ska bli spännande att följa, önskar jag kunde valvaka men då blir det väldigt sent för mig med tanke på att ni ligger 6 timmar efter i sverige. Hoppas alla har tagit ut sin rätt och röstat i år, demokrati är ett privilegium vi i Sverige ser som en självklarhet och jag önskar att fler såg värdet i det. I år är jag dock extremt trött på politiker, det känns som att de flesta ägnar all sin tid till röstfiske snarare än att bygga upp Sverige. Med den lön politikerna har idag är det klart att de gör allt för att få ha kvar sina jobb, jag tycker den ska sänkas till 20 000 per månad - då skulle vi få politiker som är politiker för att de verkligen vill göra ett bra jobb. Men att rösta blankt är ju också att säga sin mening.

Nu ska jag plugga lite till, får se om vi hörs i kväll igen. Tack för alla fina kommentarer jag får förresten, det betyder så mycket att veta att ni finns där hemma och tänker på mig. Jag tänker på er också! Kramar till er alla.
2010-09-18
 09:08:13

Effektiv lördag

Har börjat dagen med att träna, tvätta, handla och städa i mitt rum. Vi har ett litet gym på bottenvåningen i huset där vi boende får träna gratis. Imorse körde jag 5 kilometer på löpbandet och en lång stretch efteråt, väldigt skönt! Lite ovant att springa på löpband dock, det vore typiskt mig att ramla och slå mig. Men det gick bra och efter det tvättade jag två maskiner och passade på att städa och handla lite under tiden. Så nu är jag nytränad, nyduschad, har fullt med rena kläder i garderoben, ett rent rum och mat i kylen. Känns skönt inför veckan som kommer.

Än så länge har vädret här varit helt okej, men det har regnat lite till och från och är en hel del mörka moln på himlen så även om tyfonen inte passerar rakt över så kommer vi nog få ett ordentligt åskoväder. Tyfonen, eller Fanapi som de döpt den till, ska dock inte komma förrän imorgon så vi får avvakta och se.

Senare ska jag träffa Anna och Mia och gå på bio, lagom aktivitet en grå dag som denna. Hörs sen!
2010-09-17
 20:42:40

Tyfonvarning igen

Nu är klockan 02.30 här i Taipei och jag kom ganska nyss hem efter en riktig slapp-fredag. Jag har varit hemma hos Anna, kollat på film och hängt lite vid poolen(som tyvärr var stängd eftersom att de städade..). Sen åkte jag hem duschade och gjorde mig i ordning och sen mötte jag upp Anna, Joel, Jonathan, Fredrik, Mia och Oliver för middag och mys. Vi åt på en billig men charmig liten restaurang, promenerade länge för att få tag i donuts, promenerade tillbaka för att spela biljard, tog en mangodrink, snackade skit i en park och promenerade hem igen. Nu är jag trött i fötterna och i huvudet men glad efter en fin dag.


Jag och Anna med jättegoda mango-is-drinkar


Jonathan och Joel


Mia



Jonathan, Fredrik och Joel


Oliver

När jag kom hem möttes jag av den här lappen i hissen:



Och så här ser det ut om man kollar väderprognosen. Det är alltså en tyfon som närmar sig Taiwan(den lilla ön som ligger mitt i vägen..). Det innebär att jag mest troligt kommer få spendera lördag och söndag inomhus:( Nu ska jag sova och uppdaterar er mer om läget imorgon.


2010-09-16
 04:39:56

You make it real

Så var torsdagen här, snart är det helg och jag har inte ens några lektioner idag. Torsdagar har alltid varit en av mina favoritdagar, när man går och lägger sig vet man att det är fredag nästa dag och då är ju helgen så gott som här men känns ändå väldigt lång.

Ibland tänker jag att livet här är lite som en dokusåpa utan kameror. Massa nya människor som ska leva tillsammans under en tid. Det sociala spelet blir viktigare än allt annat och ibland känns det som att folk gör precis vad som helst för att få "vara med". Varför sälja sin själ och spela en roll för en sån sak? I den här dokusåpan blir ingen utröstad, inget öråd kommer tvinga någon härifrån. Jag försöker hålla mig utanför det falska snacket och ytliga relationerna, jag har ingenting emot att vara ensam ibland och vet att riktiga, ärliga och djupa vänskaper finns där ute och är värda att vänta på. Jag väljer att lägga min tid på någon som faktiskt bryr sig och vågar mer än att bara skrapa på ytan.

Varför är så många människor rädda för ensamhet? Kanske för att alla tankar och känslor får flöda fritt och det som ligger och bubblar under ytan får komma fram? Jag tror det kan vara nyttigt att lätta på hjärtat bara för sig själv ibland, man kan inte bara lägga locket på känsloburken och tro att saker och ting försvinner där inne, då kommer det tillslut bli så fullt att burken sprängs och känslorna svämmar över. Precis lika viktigt är det att stänga locket ibland och tillåta sig själv att njuta av här och nu.

Jag tycker att var och en har ansvar för sin egen lycka och sitt eget liv, ingen annan kommer någonsin kunna göra det åt dig. Jag tycker jag tar mitt ansvar, jag träffar fantastiska människor från alla möjliga delar av världen, jag upplever fantastiska saker och jag gör det på mitt eget sätt, precis som jag vill. Vad finns det att vara rädd för?

2010-09-15
 09:20:25

Onsdag

Nu har väl de flesta där hemma stigit upp och kommit iväg till jobb eller skola. Jag har precis kommit hem från skolan och har fikat med svenska-gänget. Idag gick jag på en kurs som heter "International marketing management" som verkar jättekul.

Man får ju ofta ett nytt sätt att se på saker när man gör det ur ett annat perspektiv och så är det för mig nu då jag tänker på det svenska skolsystemet. Vi ska vara glada att vi har det så bra och framförallt rättvist!

När man pluggar här på NTU och söker kurser så är det inte säkert att man får läsa dem. Idag var vi kanske 100 personer som ville läsa en kurs med 70 platser, då är det bara att fysiskt tränga sig fram till läraren först och slåss om att registrera sig på de få platser som finns. Först till kvarn på registreringen tillämpas ofta, men det kan gå till på många konstiga sätt. Häromdagen var det några i gänget som var på "business english" som är en väldigt populär kurs. Då fick samtliga som var där ställa en fråga om kursen och baserat på hur bra fråga man ställde skulle läraren handplocka de hon ville ha i klassen. Tillslut var det bara 4 platser kvar och 8 personer som ville läsa och då sa hon helt enkelt att de själva skulle bestämma vilka som skulle få platserna eftersom att "så är business life i verkligheten". Det slutade med att de lottade ut de sista platserna! Tänk er detta i Sverige, moraltants-landet nummer ett där rättvisa står högst upp på politikernas agenda skulle få panik.

Jag lyckades i alla fall registrera mig fort och förhoppningsvis får jag en plats, men man vet ju aldrig. Kursen handlar som sagt om internationell marknadsföring och verkar väldigt intressant. Vi ska bland annat få träffa ledningen för Häagen-Dazs och höra dem berätta om sin marknads-strategi och koncept, baserat på detta ska vi sedan i små grupper göra ett enkelt utkast till en reklamfilm(typ med en vanlig digitalkamera) som vi sedan ska presentera för Häagen-Dazs folket som ska ge feedback på denna! Sedan ska vi studera flera olika företag och deras sätt att marknadsföra sig internationellt, till exempel Mcdonalds, Louis Vuitton, Nokia, Ikea och British airways.

Efter lektionen mötte vi resten av svenskarna som är här och gick till ett café på campus. Där åt vi våfflor och myste lite. Det var jättegoda våfflor som påminnde om belgiska, jag åt dem med honung. Nu är jag hemma en sväng och om ett tag ska jag gå på en till kurs, "Green economy" som handlar om miljö och ekonomi, tror det kan bli intressant!
2010-09-14
 16:17:55

Lycka i en plastpåse

Åh, vilken mysig kväll jag har haft. Förutom jag, Sara och några andra amerikaner var det en spanjor, en polska, en taiwanes och en kanadensare med på middagen. För första gången sen jag kom hit till Taiwan åt jag på en riktigt fin restaurang, alltså en sån man går in på och sitter ner där det finns luftkonditionering, vacker belysning och tända ljus. Det var också första gången sedan jag kom hit som jag åt mat som inte var direkt traditionellt taiwanesisk, jag åt en jättegod grillad kycklingfilé med ost, ruccolasallad och tomat i örtbröd med grönsallad med dressing till. Mums! Detta kostade ändå bara 50 kronor vilket ju är billigt för så mycket god mat.

I vanliga fall beställer jag mat på gatan och oftast får man den i en plastpåse eller låda alternativt att man sitter ner i ett ganska ocharmigt rum bakom matvagnen som står på gatan. Då kostar en rätt 10-30 kronor beroende på vad och hur mycket man vill äta. Jag har absolut inget emot det sättet att äta, tvärtom, maten är oftast skitgod, man får den direkt och det är hur billigt som helst. Men just idag var det så mysigt med en riktig middag.

Efter maten promenerade jag hem ensam och höll nästan på att börja gråta glädjetårar när jag hittade en vanlig matbutik! Detta har jag letat efter länge eftersom att jag har så svårt att hitta bra frukost, jag vet visserligen att det finns bland annat Carrefour i närheten men har inte haft tillfälle att kolla upp det. Imorse åt jag till exempel två knäckebrödskivor utan någonting på och ett glas treo till frukost, det var rätt trist. Jag vet att det låter fånigt men det var verkligen sååå mysigt att gå och kolla på vanliga matvaror igen. Jag köpte frukt, morötter, tvättmedel, philadelfiaost, havregryn(!), nescafe, en jättestor påse gojibär för 15 kronor(dyrt i sverige), saltade mandlar, torkad mango och choklad! Min lycka är gjord! Så imorgon blir det havregrynsgröt, kaffe och knäckemacka med philadelfia!

Vi har pratat lite om vitaminbrist i kompisgänget här. Vi äter ju rätt konstigt och oregelbundet så det känns som att man inte riktigt får i sig allt man behöver. Jag dricker till exempel ingen juice på morgonen längre och även om jag äter frukt så är det bara sällan, jag får inte heller i mig några mjölkprodukter såsom fil, yoghurt eller mjölk och jag äter aldrig ägg. Istället blir det mycket ris, nudlar och bröd av olika slag. Det är ju ingen katastrof direkt men när man är van att få i sig allt det där i vanliga fall känns det inte så bra. Det var bland annat därför jag köpte bären och mandlarna. Och chokladen för själen såklart.

Natti natti, nu ska jag sova och imorgon ska jag gå upp tidigt för att slåss om en plats i marknadsföringskursen, efter min gourmetfrukost förstås!
2010-09-14
 10:39:46

You never know

Godmorgon alla där hemma!

Här är klockan snart två och jag har precis kommit hem från en rolig dag i skolan. I går var som sagt första dagen och då hade jag en ledarskapskurs som verkar jättespännande! Den går egentligen bara ut på att man ska öva sitt ledarskap i ett valfritt projekt som man ska göra i grupp. Projektet får handla om i stort sett vad som helst men tidigare år har de exempelvis arrangerat en fest och skänkt pengar till välgörenhet och utvecklat en databas för eleverna på skolans cvn. Man ska alltså sköta allt från planering till genomförande helt själv och jag tror det svåra kan vara att hitta en bra balans så att det faktiskt blir genomförbart men samtidigt inte för litet. Jag har massa roliga idéer och ser verkligen fram emot kursen!

Igår på eftermiddagen åkte vi till ikea här i Taipei. Tyvärr hade vi lite ont om tid så jag hann inte kolla så mycket men jag kom i alla fall hem med en lampa, lite ljus, en mugg, knäckebröd och fullkornsskorpor!

Jag vet inte vad som hände i natt men jag vaknade vid ett och mådde jättedåligt, hade frossa och frös och svettades om vartannat. Först var jag säker på att jag hade blivit magsjuk av något jag ätit eller så eftersom att jag mådde så illa, men så småningom blev det lite bättre och jag lyckades somna. När jag vaknade imorse mådde jag lite konstigt fast helt okej vilket var tur eftersom att jag hade en viktig dag framför mig. Idag skulle jag nämligen gå på första lektionen i "heat and masstransfer" - på kinesiska! Den går tyvärr bara på engelska på vårterminen men eftersom att jag behöver den till kth så tänkte jag gå dit och prata med läraren i alla fall och se om man kunde lösa det på något sätt. Jag var jättenervös när jag gick till skolan och orolig för hur han skulle reagera, lärarna har en helt annan auktoritet här och jag visste inte alls om han skulle tycka det var okej.

Dessutom visste jag inte vart jag skulle eller hur lång tid det kunde ta att gå dit, så jag var ute i god tid och kom fram hela 30 minuter innan lektionen skulle börja. Svettig som ett as försöker jag hitta rätt klassrum och när jag väl gör det och får igång ac:n därinne blir jag givetvis jättekall.. Där väntar jag i alla fall och när det bara är 5 minuter kvar tills lektionen ska starta och jag fortfarande är ensam börjar jag fundera på om jag är i rätt sal, men precis då börjar det välla in taiwaneser i rummet. Det är inte så vanligt med blonda utbytesstudenter på lektionerna som är på kinesiska, det är ju faktiskt inte så vanligt med blonda utbytesstudeter överhuvudtaget i det här landet, så samtliga som kliver in i salen stirrar på mig som om jag kom från en annan planet. Till slut kommer i alla fall läraren, en äldre man i kostym som ser väldigt barsk ut, han tittar på mig men ler inte ens. Jag funderar på om jag ska gå och prata med honom men vill inte störa och dessutom börjar jag tvivla på om han överhuvudtaget pratar engelska. Precis då kommer han fram till min bänk och frågar var jag kommer ifrån och när jag berättar att jag kommer från Sverige och kth blir han jätteglad och trots att jag erbjuder mig att läsa in hela kursen själv ur boken envisas han med att han vill hålla lektionerna på engelska för mig! Så det slutar med att han varvar kinesiska och engelska hela lektionen och dessutom visar han sig vara en jättebra lärare! Så allt slutade väl och jag känner mig väldigt välkommen samtidigt som jag känner lite prestationsångest..

Ikväll ska jag gå ut och äta med ett gäng amerikaner, det blir nog trevligt! Hörs sen!
2010-09-13
 03:48:05

Smågodis mottages tacksamt

Här är min adress om någon skulle känna för att skicka en liten hälsning:

Linn Persson
No. 16-2
Siyuan Street
Zhongzheng Dist.
Taipei City 100
TAIWAN

Och någonstans på kuvertet, tex där bak ska man skriva: floor 13, room no 41, bed 1


2010-09-13
 03:35:40

Första dagen i skolan

Idag är det exakt en vecka sedan jag lämnade Sverige och även om det bara gått en vecka så känns som att jag har varit här i en månad. Idag är första skoldagen och det är väldigt spännande! Kursvalet går till lite annorlunda här i Taiwan. Den här första veckan är så kallad "drop/add period", då får man gå på föreläsningar i de kurser man är intresserad av och få mer information, vill man sedan läsa kursen får men en kod av läraren som håller i kursen som man sedan använder då man söker kursen. Detta innebär att jag inte kommer få mitt schema förrän i nästa vecka. Tror tiden kommer gå mycket snabbare när jag får mitt schema, får in lite rutiner och börjar plugga igen. Försöker njuta av den här tiden och leva i nuet så gott det går, men det är så mycket jag ser fram emot så jag längtar alltid vidare.

Idag ska jag på en kurs i ledarskap, men först ska jag gå ut och försöka hitta något att äta till frukost. I eftermiddag blir det IKEA!

Har inte så mycket att säga om gårdagen, ägnade den åt att slappa och kolla på web-tv här i mitt rum. Idag vaknade jag med ont i halsen och är lite orolig att jag ska bli sjuk, det skulle vara så typiskt. Jag vet inte om det är så bra att springa mellan 37-gradig fuktig värme och 20-gradig torr ac-luft hela tiden? Just nu har jag min ac på 27 grader för att det inte ska bli så stor skillnad för det är verkligen omöjligt att sova utan den. Håller tummarna för att det går över fort i alla fall.

Hoppas ni alla har fått vila upp er ordentlig under helgen och får en bra måndag där hemma!
2010-09-12
 09:20:56

Vad gör man inte för lite jetlag?

Blev en sen kväll igår och idag är jag trött! Men det var värt det eftersom att jag hade en toppenkväll. Vi var ett stort gäng på kanske 20 personer, många svenskar, några taiwaneser, en tysk och en belgare om jag kommer ihåg rätt. De flesta svenskarna kommer från umeå universitet och så är det några från lund och linköping. Vi skulle gå ut och äta på en restaurang som en av taiwaneserna hade rekomenderat som visade sig ligga uppe i bergen. Det blev en ganska lång taxiresa dit, men det var det värt.

På restaurangen hann vi inte ens titta i menyn förrän vi fick in massa smårätter på bordet. En återkommande grej här i taiwan är ju att jag äter saker som jag inte har någon aning om vad det är för något eller innehåller, men man måste ju prova. Spännande! En del var väldigt goda och en del jättekonstiga men vi blev i alla fall väldigt mätta och nöjda.

Efter middagen återstod ju att även ta sig ner i från berget och eftersom att inga taxibilar passerade så fick vi promenera en bit för att sedan ta en linbana ner, skitcoolt! Tyvärr var det var så mörkt att man inte fick se så mycket av den vackra utsikten, men det var häftigt att se Taipei lysa upp på avstånd.

Efter linbanan tog vi tunnelbanan till Anna, Fredrik och Jonathans jättefina lägenhet. Där hängde vi ett tag innan vi bestämde oss för att gå ut att skaka lite rumpa som vi gjorde på en klubb precis nedanför taipei 101. Det var ett väldigt populärt ställe som var precis proppfullt men väldigt bra! Efter ett mcdonaldsbesök och en taxiresa hem slocknade jag i min säng vid 6.30 imorse. Vaknade igen vid 11 och kände mig jättepigg. Har slappat lite och kollat på "halvåtta hos mig" på TV4 play. Om en timme ungefär är det dags för välkomstfest nere i lobbyn.

Har ni haft en bra helg hemma i Sverige?
2010-09-11
 10:06:19

En bra fredag

Kvällen igår var väldigt lyckad. Jag mötte upp med Jeana och Christin och gick på marknaden där vi också åt middag. Jag köpte faktiskt ingenting förutom två block till skolan som börjar på måndag. Lite senare träffade vi Christins två taiwanesiska kompisar som hade sällskap av en kille från sydkorea och en från japan. Vi gick tillsammans på ett cocktailparty på en bar som heter Q9. Det var kul att vara så många nationaliteter samlade. Vi skålade på svenska, engelska, tyska, japanska, kinesiska och koreanska. Vi hade först tänkt gå vidare efter baren, men alla var ganska trötta efter en väldigt omvälvande vecka och vi från väst ville inte späda på vår jetlag ytterligare. Så jag var hemma redan vid 1, och då passade det ju perfekt att prata på skype med både mamma, pappa och daniel eftersom att klockan då var ungefär 19 hemma.   


Jeana från Hawaii, jag och Christin från Tyskland.

Jag trodde jag skulle sova jättelänge imorse, men till min stora förvåning vaknade jag redan vid 8.30 av mig själv. Det passade i och för sig ganska bra eftersom att det var en stor mässa där alla student-klubbar på universitet ställde ut idag. Det fanns verkligen klubbar för alla intressen, musik, teater, dans, sporter, matlagning, entreprenörskap, språk, religion, scouter osv.. Jag anmälde mig till tre klubbar, dels en i yoga och en i zen-meditation och även en som hjälper en stor organisation i vården av gatuhundar. Då får man hjälpa till i all omvårdnad av hundarna men även omplacering i nya hem. Gatuhundar har varit ett stort problem här i Taiwan som har blivit mycket bättre på senare tid. Nu är det stora bekymret att det finns folk som använder sig av en slags rävsax för tjuvjakt som gatuhundarna istället fastnar i.

Ikväll ska jag gå ut och äta med några svenskar som jag lärt känna här, hörs senare!
2010-09-10
 11:16:39

On my way

Idag var nog den varmaste dagen sedan jag kom hit i tisdags, strålande sol och helt vindstilla. Så promenaden runt campus blev faktiskt riktigt tuff. Nu på eftermiddagen har det kommit in en hel del moln vilket är skönt. På rundvandringen fick vi se några av de byggnader vi kommer ha lektioner i, bibliotek, lunchställen, datacenter och andra sådana viktiga platser. Vi var ungefär 15 stycken i min grupp, de flesta amerikaner, några tyskar, holländare och ett par från Singapore. Ikväll ska jag möta upp med några av dem och Sara och gå på marknaden och äta middag.

Vad gör ni hemma i Sverige?
2010-09-10
 07:59:07

Nattmarknaden i onsdags

I Onsdags gick jag på Shilin night market tillsammans med Sara. I min guidebok beskrivs den så här, "If you could eat it, wear it or give it a name and bring it home, you'll find it there", och så var det verkligen. Gata upp och gata ner med små stånd där man kunde hitta allt möjligt. "Give it a name" syftar till att de tydligen säljer husdjur och då framförallt hundvalpar där. Jag såg dock inga, vilket nog var tur eftersom att jag hade blivit väldigt upprörd.


Så här ser det ut, affärerna är också öppna och jag var riktigt imponerad av utbudet. Det var mycket fint och ganska lite skräp, inga dåliga märkeskopior.


Mat i massor. Tvärtemot vad man skulle kunna tro är gatuvagns-maten den absolut bästa. Gott, billigt och nylagat. Eftersom att rulliansen är så pass stor blir inget dåligt.


Frukt är också något man ser ofta. På många ställen har dom också att man får peka ut ett par frukter så gör de en smoothie åt en, perfekt frukost!



Här är det torkad frukt, dels vanlig men även kryddad som exempelvis "spicy mango" (den orangea), faktiskt riktigt gott!


Min middag den kvällen, som kanske inte ser så god ut men var jättegod. Den påminnde om palt eller kroppkaka men med en helt annan kryddning såklart. Fyllningen bestod av grönsker och kött och det fanns flera olika att välja melllan. De la dem i en stekpanna och hällde på en vatten-olja blandning så de blir kokta men samtidigt lite frasiga i botten. De gör den medan man ser på och sen får man den i en plastpåse:)


Här är ett tempel som vi gick in och kollade i, det var väldigt vackert!


Utanför templet stod den här sötnosen som tydligen är en figur i buddhismen på något sätt. Sara har läst en hel del religion och berättade att den är en symbol för rikedom eftersom att "it eats gold and silver but doesn't have an asshole".
2010-09-10
 03:05:01

Fredag!

Igår utfärdades en tyfonvarning här i Taiwan, men som tur är kommer den nog passera utanför. Eller tur och tur, det är egentligen inte farligt med tyfoner här, men det vore tråkigt för mig eftersom att jag ska på en campus-tour idag. Det är alltså en liten rundvandring på campus för förvirrade utbytesstudenter som mig själv.

Igår var det registration day vilket innebar att jag blev registrerad på skolan helt enkelt. Då fick jag även mitt student-id, vilket är väldigt smart utformat här. Det funkar dels som id-kort men även som tunnelbanekort, dessutom har jag 20% rabatt nästan överallt när jag handlar bara genom att visa upp kortet. Väldigt enkelt och smart!
Efter detta gick jag och Patty och åt lunch på en japansk restaurang. Jag beställde samma sak som Patty och det var friterad fläskkotlett(typ) i en soppa med ägg(!) och till det fick jag alla små tillbehör som ni ser nedanför. Ris, vitkål, misosoppa och grönsaker. I den genomskinliga plastburken var det någon slags jelly som smakade lite coca cola aktigt. Det var helt okej men jag åt inte så jättemycket eftersom att det var en jätteportion!



Efter lunch gick vi och shoppade lite, det blev en skrivbordslampa, en liten blomma och galgar till garderoben.

Det är en "nybörjarblomma" med ett litet rör så man ser om och hur mycket man behöver vattna, perfekt för blom-mördare som mig, haha. Brevid ser ni ett kort som mamma har målat och lyckats smuggla ner i mitt bagage utan att jag märkt något! Tack mamsen:)


Här är min nya lampa och oolong-teet som jag köpte igår, gott!

Imorse när jag vaknade hade jag en väldigt röd prick i ögat, ungefär som ett knappnålshuvud. Tror det är ett brustet blodkärl men jag har ingen aning om hur det har gått till. Syns inte på bilden dock



Nu är klockan 9 här och jag ska strax börja röra mig mot skolan för rundvandringen, sen ska jag möta upp Sara och planera helgen lite. På söndag är det välkomstfest här i mitt dormitory, det ska bli kul!

2010-09-09
 14:46:26

Exchangestudent orientation

Jag bor i ett studentboende som heter Prince house och ligger precis utanför campus. Prince house består av tre stora höghus och här bor nästan bara utbytesstudenter. Jag hade jättetur och fick ett rum högst upp på 13:e våningen.

Här är den stora entren som man passerar för att komma in på området.

Jag har inte riktigt fått ordning i mitt rum än, men när jag får det ska ni få se bilder även därifrån. Så länge tänkte jag visa lite av omgivningarna.

Bara runt hörnet ligger ett av alla de Starbucks cafeer som finns här i Taipei. De är väldigt populära även om taiwaneserna själva tycker de är ganska dyra. Prisnivån ligger ändå under alla andra starbucks jag har varit på och en stor latte kostar runt 20-25 kronor.

Går man vidare kommer man hit:

Seven eleven med lite annorlunda utbud än i sverige, väldigt bra att ha nära.


Här är en bild på gatan utanför mitt hus, det är väldigt grönt överallt.

För att komma till campus måste jag passera en stor gata som heter Roosevelt road:


Då kommer man till huvudentren som är en stor grind och sedan direkt in på Palmtree boulevard:


NTU är ett väldigt gammalt universitet vilket syns då man går omkring på campus.




Men inte inte i den här aulan där vi hade "exchange student orientation" igår. Kändes som att jag var vd eller med i regeringen när jag satt i en av de där fåtöljerna. Lyxigt värre!


När jag gick hem hade det hunnit bli mörkt på Roosevelt road.



Linn
2010-09-09
 14:19:40

Första kvällen i Taiwan (tisdag)

Direkt när bussen hade släppt av mig utanför mitt hus möttes jag upp av Patty, min underbara fadder och räddare i nöden som håller reda på mig och hjälper mig med precis allt. Hon pluggar också på NTU och läser just nu till dubbla diplom för att kunna åka till USA och plugga i framtiden(vilket det tydligen är väldigt hög konkurrens till).


Här har vi precis fått in vår mat på en liten restaurang i närheten av mitt dormroom. Patty fick välja mat till mig då alla menyer var på kinesiska. Det blev en soppa med nudlar gjorda av morotsblast och dumplings med kött och grönsaker.


Godare än det ser ut!

Som bekant äter ju många asiater med pinnar och så är även fallet i Taiwan. Dessutom är de väldigt miljömedvetna så pinnar av trä anses vara ett otroligt skogs-slöseri och istället får man de som syns på bilden, i någon slags metall. Jag är helt okej på att äta med pinnar, i alla fall när det gäller träpinnar och mat som liksom fastnar på, som sushi eller ris. Men att äta nudlar med metallpinnar innebär att friktionen är i princip obefintlig och allting bara glider av. Det var svårt och tog tid men jag blev i alla fall mätt till slut:)


Här är jag jättetrött efter en lång flygning och massa nya intryck och människor.

Efter middagen gick vi och handlade massa saker till mitt rum, var bland annat tvungen att köpa madrass, kudde och täcke som var väldigt billigt så det var okej.Efter det ville Patty bjuda mig på en annan typiskt taiwanesisk sak - "pearl tea" eller "bubble tea". Det är en kall slags mjölkdrink med te och någon frukt eller fruktsyrup. I denna är det små kulor som kallas pearls eller bubbles som egentligen är gjorda av en speciell rot men som också kan vara vanliga gelegodisar.

Här kan man köpa pearl tea, sådana "barer" finns lite här och var.


Precis som all annan konstig taiwanesisk mat var denna överaskande god! Det var lite konstigt med pärlorna som liksom hoppar ut ur sugröret men själva mjölken var som vilken mjölkdrink som helst. Är så glad att jag har människor omkring mig som får mig att prova sådana här saker. Det knappast något jag hade beställt själv, jag hade ju inte ens kunnat läsa menyn till att börja med, haha.

2010-09-09
 08:46:27

Resan till Taiwan

Efter tårfyllda farväl till mamma, pappa, Sarah och Daniel var det så dags för mig att åka till Taiwan. Sarah skjutsade mig till arlanda och följde med mig ett tag innan hon var tvungen att åka tillbaka till jobbet.

Min packning hemma på sängen

Inne i gaten på arlanda mötte jag upp Emma, en tjejkompis som också skulle på utbyte fast till Tyskland. Komiskt nog gick hennes plan en halvtimma före mitt så vi tog en fika tillsammans på starbucks(såklart) innan vi gick åt varsitt håll. Kändes konstigt att säga hejdå, ses om ett år då! (Emma ska vara borta två terminer). Jag köpte lite tidningar och svenskt godis innan det var dags för bording. Fick faktiskt en riktigt bra plats på planet, på en rad med två säten som satt bakom en rad med tre säten så jag hade riktigt gott om utrymme på sidorna. Jag flög med Thai airways vilket har en enda nackdel, att de inte hat tvskärmar i sätet framför, vilket i stort sett alla de andra långflygslinjerna har numera. De kompenserar dock detta med en service som slår de andra bolagen med hästlängder(watch and learn SAS!). Alla flygvärdinnorna och stewards är gulliga och hjälpsamma och man känner verkligen att de försöker göra alla nöjda. All mat och dricka på planet är gratis och jättegod och till trerätters-middagen får man välja mellan två huvudrätter från en tjusig meny. Jag år min middag och somnade sen rätt fort. Vaknade ungefär lagom till dess vi närmade oss bangkok och fick frukosten serverad.

Suddig bild på inflygningen i Bangkok

 

Boeing 777 till Taipei

Väl i Bangkok var det bara för mig att rusa till rätt gate, jag frågade om vägen och hittade rätt snabbt. Och det var när jag satt och väntade på att få boarda nästa plan som jag insåg hur långt hemifrån jag var, länge var jag den enda med europeiskt utseende i hela gaten.. Precis innan vi ska kliva ombord kommer dock en annan blondin gåendes och på nåt sätt hade jag turen att sitta brevid henne ombord. Det visade sig att hon var svensk och jobbade som inköpare på glitter och reste runt i olika länder i asien för att beställa varor. Det var trevligt att ha hennes sällskap och hon gav mig också flera bra Taiwan-tips.

Flygningen till Taipei tog ungefär fyra timmar som förflöt väldigt smidigt och snabbt. När jag väl landade var jag tvungen att passera pass och visumkontroll innan jag kunde gå och hämta min väska för att sedan gå igenom tullen. Taiwaneserna är väldigt hårda på vad man får och inte får föra in i landet och på flygplatsen fanns flera knarkhundar. Jag blev givetvis nervös även om jag absolut inte hade något olagligt med mig, haha.

Jag var även lite orolig att min väska skulle försvinna någonstans i och med att jag hade så snabbt byte i Bangkok, så lyckan var stor när min väska så småningom rullade in på bandet bland de andra. Då var det bara att sätta sig ner och vänta på min skjuts som kom ett par timmar senare. Passade på att ta en fika och bläddra i ett par tidningar under tiden.

Mitt första möte med Taiwan

Hade ingen aning om vad jag skulle beställa och det fanns inte så mycket att välja på, så det blev en sandwich och grönt te. Gott!

Taiwanesiska Elle och någon heminredningstidning som jag kollade lite i, fattade såklart ingenting:)

Så småningom kom i alla fall skolbussen och hämtade upp mig och typ 10 andra. Bussfärden till boendet tog ungefär en timme och det var jättekul att få åka igenom stan och se lite mer.

Taiwanesisk buss, komplett med kitchiga gardiner med spets och toffsar men bättre TV-skärmar än Thai airways..

 

Det var svårt att fota men här får man iaf lite känsla för hur det ser ut i förorten till Taipei. Väldigt vackert med berg i bakgrunden.

Mer bilder på Taipei kommer snart!

Linn

2010-09-09
 02:33:52

Nightmarket

Efter att ha sovit som en stock igår blev jag förvånad när jetlaget slog till igårkväll och jag bara inte kunde somna. Tror klockan hann bli 2 innan dess och då gick jag ändå och la mig strax efter 23. Satte i alla fall klockan på 7.30 idag så att det inte ska bli samma sak igen.

Jag hade en jätterolig kväll igår med Sara på nattmarknaden. En nattmarknad är precis som det låter, en stor marknad som finns på flera ställen i Taipei där de verkligen har allt, mat, frukt, kläder och prylar. Det är väldigt vanligt att gå dit för att strosa och äta middag ur små stånd som har allt möjligt. Sara har varit här i tre veckor redan så hon vet lite mer än jag, dessutom har hon pluggat kinesiska i tre år och tar sig fram jättebra. Hon fick i alla fall välja middag och då blev det någon slags boll som påminner om palt eller kroppkaka fast med fläskkött, grönsaker och kryddor inuti, denna var stekt och kostade typ 2,50 kronor(!). Man får den i en platspåse och sen äter man den på gatan. Den var faktiskt riktigt god och det bästa var att jag fick beställa den själv på kinesiska:) Jag köpte även färskpressad lemonad och delade på en riktigt konstig grej med Sara. Det är tydligen en dessert som är väldigt populär här i Taiwan men jag har aldrig tidigare varit med om något liknande. Vi kom till ett stånd där det fanns skålar med olika innehåll. I några var det vanliga röda, svart och vita bönor eller linser som låg i någon slags sirapsliknande sockerlösning, och i några var det några slags gelegodisar(som de kallar för pärlor) på samma sätt. Man fick välja tre av dessa som de la i en skål och hällde på krossad is och sen någon söt sås(påminnde om cola). Det var väl inte det godaste jag ätit, men faktiskt helt okej. Det är tydligen väldigt vanligt att ha bönor i efterätter och bakverk här, vilket ju verkar jättekonstigt för oss men egentligen inte är så konstigt eftersom att de ju inte smakar så mycket.

Vi gick rätt länge på marknaden och jag var faktiskt väldigt imponerad över innehållet, speciellt skor, väskor och kläder! Jag fick med mig en väska för 40 kr och en kofta för 90 kr. Ska visa bilder senare.

Nu är klockan strax över 8 här och om ett tag kommer Patty och möter upp mig för idag är det registration day. Det handlar egentligen bara om att vi ska registreras på universitetet, betala avgifter och få ut student-id, men ska tydligen vara väldigt komplicerat på något sätt så alla som har fått en fadder tilldelad måste ta med sig denna.

Även om jag bara har varit här i två dagar så känns det som jag har varit här i två veckor. Mycket att se och göra, intryck och människor. Imorgon ska jag på en guidad tur på campus, vilket jag verkligen behöver eftersom att det är jättestort. Sen är det helg och på lördag ska jag eventuellt gå på ikea med Patty och hennes pappa och på söndag är det välkomstfest här i mitt dorm. Nu ska jag ge mig ut och försöka hitta något att äta till frukost..

Kramar
2010-09-08
 12:15:19

Framme i landet annorlunda

Efter en lång resa är jag äntligen på plats och har äntligen fått tag i internet. Här är klockan 18.15 och just nu sitter jag i lobbyn till mitt dorm och tänkte mest bara meddela att jag lever och mår bra. Bilder och sånt kommer senare. Resan har gått jättebra och jag lyckades faktiskt sova mig igenom nästan hela. Kulturchocken efter jag klev av planet i Taipei är enorm, allt är väldigt annorlunda och jag känner mig väldigt annorlunda. Jag är lång och blond och sticker ut vart jag än rör mig, men människorna här är otroligt hjälpfulla och snälla och ler mest hela tiden. Vädret är varmt, 36 grader då jag landade igår, strålande sol och fuktigt.

Jag fick skjuts från flygplatsen och möttes upp av min supergulliga fadder Patty, hon hjälpte mig med allt administrativt när vi kom fram till mitt boende, sen gick vi en runda på stan och köpte lite prylar till mitt rum och åt middag. Min första måltid på taiwanesisk mark(jag bad Patty välja åt mig) var någon form av soppa med nudlar som var gjorda av bland annat morotsblast(!) och dumplings med grönsaker och något(?) kött. Det var faktiskt riktigt gott!

Efter ett långt dygn fick jag äntligen gå och lägga mig och sova hela 11 timmar! Somnade klockan 23 och vaknade klockan 10 av alarmet på mobilen. Efter en dusch gav jag mig ut på stan för att försöka hitta något att äta, utbudet är väldigt dåligt på frukost men till slut hittade jag någon form av fralla med vad jag trodde var smör. När jag börjar äta inser jag dock att det är smörkräm, dvs smör med socker och vanilj. Blä. I alla fall till frukost..

Kl 13 idag skulle jag på "Exchange student orientation" på universitetet, där lärde jag känna en tjej som heter Sara och kommer ifrån Florida, USA. Vi fick massor med nyttig information och afternoon tea med massor av bakelser. Jag fick även lära mig att Taiwan vann något slags världmästerskap för konditorer förra året, och jag kan berätta att det märktes. Jag kom nyss hem från detta och snart ska jag och Sara mötas upp igen för at gå på en nattmarknad.

Tack för alla fina och uppmuntrande ord, jag saknar er alla och det är så skönt att bara få höra ifrån er!
Kramar Linn
2010-09-05
 20:41:46

Sista kvällen hemma

Imorgon åker jag till Taiwan! Kan knappt förstå att det faktiskt är på riktigt nu, det här som jag har drömt om, planerat och fixat i flera månader. Hela tiden har det känts som att det är så långt bort, så lång tid kvar och plötsligt så är det bara dags. Är både förväntansfull och nervös men framför allt tror jag det kommer bli SÅ roligt.
Sista dagen här hemma har jag spenderat med de som betyder allra mest, Daniel, mamma, pappa, Sarah och Tiger. Det blev en tur i svampskogen och en supergod middag. Och lite packning däremellan också förstås.

Nu ska vi se på Irene Huss och mysa lite till, sen ska jag ladda batterierna inför den 16 timmar långa resan som jag ska göra imorgon!
2010-09-01
 07:40:17

Växla pengar

Igår var jag och växlade till mig mina första Taiwanisiska dollar och kunde konstatera att sedlarna är jättevackra! Däremot hade de inte så mycket på växlingskontoret jag var på eftersom att taiwanesiska dollar egentligen är en beställningsvaluta. Det har jag missat helt och jag ska ringa forex idag och kolla hur lång tid det tar att få pengarna om man beställer idag, jag måste ju ha dem senast på fredag eller möjligtvis måndag. Men just nu verkar det som att jag får besöka ett par kontor och växla in det som finns där..

Mitt universitet i Taiwan erbjuder en gratis kurs i kinesiska för alla utbytesstudenter vilken jag självklart ska läsa. Häromdagen fick jag veta att jag kommer ha 10 timmar kinesiska per vecka(2 timmar per dag) utöver de vanliga fem kurserna jag kommer läsa! Det blir nog lite tufft, men jag gillar språk så det kommer gå bra. Jag har i alla fall tjuvstartat lite här hemma och kan skryta med att jag igår lärde mig tecknena för hur man betonar ord.

Dagen ska jag ägna åt att springa lite ärenden och så ska jag förtidsrösta. Ikväll ska vi gå ut och äta eftersom att min älskade mamma fyller år.