2010-08-27
 11:33:45

Patty who?

Idag är jag ensam hemma hos mamma och pappa. Mamma och Sarah jobbar och pappa är på F1-resa i Belgien. Daniel jobbar på älvsjömässan. Ikväll blir det hemmakväll med fredagsmys och imorgon är jag och Daniel bjudna på kräftskiva. Jag passar på att få klart lite pappersarbete, skriva ut viktiga papper, skicka mail osv.

Jag har fått en fadderstudent i Taiwan, en jättegullig tjej som heter Patty Hu. Hon hjälper mig med allt praktiskt och svarar på alla mina frågor, väldigt skönt faktiskt! Häromdagen frågade hon om jag ville att hennes pappa skulle hämta mig på flygplatsen! Det ville jag såklart, känns ju tryggt att med mitt lokalsinne att ha någon som guidar mig rätt. Däremot måste jag själv försöka hitta rätt på Bangkoks flygplats där jag ska mellanlanda och byta flyg. Jag måste dessutom checka in mitt bagage på nytt och klara av detta på 1h 20 min..

Nu ska jag fortsätta med min packlista!
2010-08-26
 22:30:51

Check check

Pass, visum, flygbiljetter, vaccinationer, försäkringar, boende, hälsokontroll, kursval.. Alla saker som måste fixas innan jag åker börjar bli klara. Det är mer än man kan tro och framförallt tar det längre tid än man kan ana. En sista stor uppgift har jag dock kvar, packlistan. Detta är också något som jag verkligen våndas över. Så mycket viktigt som ska med, så få kilon jag får ha med på planet och så mycket jag inte får glömma.

Detta ska jag ta tag i nu medan jag väntar på att Daniel ska komma hem från jobbet. Wish me luck!
2010-08-26
 18:48:34

Taiwan

Den 6:e september i år sätter jag mig på ett flygplan och åker till Taipei, Taiwan. Där ska jag spendera ett halvår som utbytesstudent. Varför då kan man undra. Ja, varför inte?

Geografi har aldrig varit mitt bästa ämne, och när jag fick veta att jag hade möjligheten att åka till Taiwan kan jag villigt erkänna att jag inte ens visste var det låg. Jag visste inte heller vilket språk de talar där, hur vädret är eller vilken kultur de lever i. Men när jag började undersöka detta blev jag mer och mer övertygad om vart jag skulle åka. 

Här kommer något för er som är lika kassa på geografi som mig själv.
Taiwan är en ö som ligger utanför Kinas kust mellan Okinawa och Filippinerna. På denna ö lever 23 miljoner människor på en yta något större än Belgiens. Huruvida Taiwan faktiskt tillhör Kina eller inte är tydligen ganska omdiskuterat och även om kineserna gärna vill hävda Taiwan är en ännu "icke-befriad" del av Folkrepubliken Kina har taiwaneserna själva försökt bevisa motsatsen sedan 50-talet.

När jag började läsa om Taiwan var jag orolig att det skulle vara ett industriland med betonglandskap och fabriker, ack så fel jag hade! Ön kallades förr ofta Formosa efter det portugisiska Ilha formosa, "vackra ön". Taiwan är dessutom ett resmål populärt bland fotografer och naturfantaster.
Den centrala delen av ön är mycket bergig och har fem bergskedjor som sträcker sig i nordsydlig riktning över två tredjedelar av ön. Den högsta toppen är "Yu Shan" på 3 952 meter över havet.

Taiwan är en kapitalistisk marknadsekonomi med en välutvecklad tillverkningsindustri och betydande export. Taiwans valutareserv är den tredje största i världen, vilket till viss del beror på att när Guomindangpartiet flydde från fastlandet tog de med sig hela den kinesiska guld- och valutareserven till ön.

Taiwan har subtropiskt klimat med en regnperiod mellan juni och augusti och tyfonperiod mellan juli och oktober. På grund av det varma och fuktiga vädret är det vanligt med jordskred. Jag kommer vara där mellan september och januari och ha en väldigt varm höst med cirka 30 grader då jag kommer dit och 20 när jag åker.

Jag kommer gå på ett universitet som heter "National Taiwan University" som ligger i huvudstaden Taipei där jag kommer läsa kurser inom teknik och ekonomi som motsvarar det jag skulle läst här hemma i min utbildning till civilingenjör. På så sätt får jag vara med om detta äventyr utan att förlora någon studietid.